MITŐL LESZ TARTÓS A RAGASZTÁS?

A ragasztót a burkolandó felületre, a megfelelő méretű fogazott glettvassal kell felvinni a burkolás típusától, az alapfelület szabályosságától, a lapformátumtól és a ragasztó típusától függően. Ragasztóval történő burkolás előtt minden felhasználandó anyag alkalmazására vonatkozó jellemzőt (pl. nyitott idő) figyelembe kell venni.

Például:

  • A lapok beágyazódásának mértéke beltérben legalább 65 %-os, kültérben legalább 90 %-os legyen.
  • Kültérben, fagyveszélyes felületeknél, 30×30 cm-nél nagyobb lapoknál, nagy forgalomnak kitett felületeknél, valamint padló- és falfűtésnél, nagy terhelésnek (hő-, víz-, mechanikai-) kitett felületeknél a teljesen üregmentes burkolatragasztás és a jobb felfekvés érdekében a burkolólapok hátlapját is kenjük meg ragasztóval (min. 90 % beágyazódás), azaz kétoldali ragasztókenés szükséges (Buttering-Floating).
  • Kültérben a burkolatot min. 2 %-os lejtéssel kell kialakítani.
  • Ismeretlen tulajdonságú burkolólapoknál próbaragasztás javasolt.

A frissen bekevert ragasztóhabarcsot két munkafolyamatban kell a már megfelelően előkészített alapfelületre felhúzni. Először a ragasztóból vékony kontakt réteget kell felhordani, majd a második munkafolyamatban a még nedves kontakt rétegre a 45 – 60° -ban megdöntött fogazott glettvassal egyenletes rétegvastagságban hordjuk fel a ragasztóhabarcsot. A burkolólapokat a ragasztási (nyitott) időn belül, enyhén eltolva, a felületre nyomást gyakorolva helyezzük el. A ragasztós éleket, fugákat nedves szivaccsal azonnal tisztítsuk meg. Az előírt ragaszthatósági időt feltétlenül tartsuk be, túllépése esetén (bőrösödés!) szedjük vissza a felhordott ragasztóhabarcsot és pótoljuk újjal.

Burkolás egyoldalas kenéssel

A ragasztót csak a burkolandó felületre hordják fel, amelyhez általában fogazott glettvasat használnak, hogy egyenletes rétegvastagságot érjenek el. Ezután a kerámia burkolólapokat – még mielőtt a habarcs felületén bőrösödés keletkezne-felragasztják.

Burkolás kétoldalas kenéssel

A ragasztóanyagot mind a burkolandó felületre, mind pedig a burkolólap hátlapjára felhordják, jellemzően az üregmentes ragasztóréteg kialakítása érdekében.

A két összeillesztett réteg ne haladja meg az ajánlott legnagyobb vastagságot.

Ezután a burkolólapokat – még mielőtt a ragasztóanyag felületén bőrösödés jöhetne létre- felragasztják.

A burkolatragasztási módokra vonatkozó előírások

A legalapvetőbb burkolási technika az egyoldalas kenéses módszer.

A kétoldalas kenéses technikát olyankor írják elő, amikor különösen fontos, hogy a ragasztóréteg tömör legyen, illetve hogy az ágyazatban ne legyenek üregek és egyenetlenségek, valamint abban az esetben, amikor a hagyományos, egyoldalas kenés nem garantálna kielégítő eredményt. A 90%-os telítettségű ragasztóágyazat készítése fontos, de általában nehezen kivitelezhető az egyoldalas kenéses technikával.

A legfontosabb esetek a kétoldalas kenéses módszer, illetve általánosságban a 90% telítettségű

ragasztóágyazat kialakítására:

  • nagy formátumú-, domború-, vagy vékony burkolólapoknál
  • A burkolatot érő jelentős mechanikai igénybevételnél.
  • A burkolatot érő jelentős mechanikai- hő- és nedvességterhelésnél.
  • Különleges elvárások a burkolat tartósságára és biztonságára vonatkozóan.
  • A fűtött aljzatok esetében

A ragasztóanyagok előkészítése, burkolólapok ragasztása

Ragasztóval történő burkolás előtt minden felhasználandó anyag alkalmazására vonatkozó jellemzőt (pl. nyitott idő) figyelembe kell venni, valamint áttanulmányozni a gyártó által kibocsátott termékismertetőt, és műszaki leírást. A ragasztót a burkolandó felületre, a megfelelő méretű fogazott glettvassal kell felvinni a burkolás típusától, az alapfelület szabályosságától, a lapformátumtól és a ragasztó típusától függően. Amennyiben a burkolólap hátlapmintázata erősen tagolt, a burkolólap ágyazatra való helyezése előtt, szükséges lehet minden hátlapon lévő bemélyedés kitöltése ragasztóval.

A 90%-os telítettségű, tömör ragasztóágyazat kialakításához, a kétoldali kenéses burkolási eljárás alkalmazásakor a ragasztót mind a burkolandó felületre, mind a lap hátoldalára fel kell hordani fogazott glettvassal.

A tartós kapcsolatot az alapfelület és a padlóburkolat között a Murexin ragasztói biztosítják.